Sfarsitul lumii…ipoteze…

Omenirea se gandeste aproape dintotdeauna, cu consecventa, la propriul sfarsit. In ultimii ani mai ales, o anumita interpretare apocaliptica a calendarului maias a declansat ingrijorarea multora. Cate dintre ipotezele si datele vehiculate au, totusi, o sustinere in realitate?

Publicatia britanica The Independent a incercat sa faca o sinteza a lucrurilor care se stiu clar pana acum.

Gandirea apocaliptica poate fi regasita, mergand inapoi pe firul timpului, pana la profetul Zoroastru, in secolul XIV I.H.

Este adevarat ca la data de 21 decembrie 2012, calendarul maias ajunge la sfarsit, insa atunci se incheie un ciclu de 394 de ani numit baktun. Acest baktun face parte dintr-un ciclu de 8.000 de ani numit pictun, si nu este nicio dovada ca se va intampla ceva apocaliptic odata cu terminarea unui baktun si intrarea in altul.

Cu toate acestea, speculatiile privind venirea apocalipsei nu s-au impiedicat de astfel de „detalii”.

Ce fel de catastrofa ar fi insa necesara pentru a duce la sfarsitul lumii?

O varianta mai realista decat „previziunile” maiase ar fi cea a obiectelor venite din spatiu. Este o veste buna, intrucat astfel de evenimente sunt relativ rare.

Cam la un secol, un meteorit de 10 metri in diametru se loveste de pamant (in 1908 a avut loc cel mai recent astfel de eveniment intr-o zona nelocuita din Siberia).

La cativa mii de ani, Pamantul traverseaza zone incarcate de materie, asa ca are parte de o ploaie mortala de meteoriti.

Cam la 100.000 de ani, un proiectil cu diametrul de cateva sute de metri dezlantuie un iad mai mare decat explozia tuturor arsenalelor nucleare de pe pamant. Rezulta o zona devastata cam de suprafata Marii Britanii, uriase valuri pe intreg globul daca impactul are loc in ocean, si suficient praf aruncat in atmosfera pentru a distruge vegetatia.

Cam la 100 de milioane de ani, vine „unul mare”. Un pietroi spatial se zdrobeste de pamant cauzand cutremure globale, valuri inalte de sute de metri si moartea imediata a mamiferelor mari, a vietuitoarelor marine si a lanturilor trofice bazate pe fotosinteza.

Ultimul astfel de eveniment a avut loc acum 65 de milioane de ani. Daca 35 de milioane de ani distanta de urmatorul eveniment major nu vi se pare suficient pentru a va simti in siguranta, aflati ca astronomii sunt pe faza, urmarind cerul printr-o retea globala de telescoape.

Exista timp destul de interventie din momentul in care este descoperit un corp ceresc periculos pana la momentul efectiv al caderii sale pe pamant.

Sfarsitul

Pe o perioada de timp si mai lunga decat atat, atentia ar trebui sa ni se indrepte spre Soare. Acesta se apropie, acum, de jumatatea perioadei de timp in care converteste hidrogenul in heliu – dar in 5 miliarde de ani isi va fi consumat combustibilul, si o data cu el va fi distrus si Pamantul. Planeta Albastra va muri incinerata de o stea muribunda.

Mai devreme de 5 miliarde de ani se va intampla insa un alt eveniment catastrofal: va fi distrusa biosfera, intrucat Soarele se va incalzi tot mai mult pe masura ce se va apropia de moarte. In 500 de milioane de ani, o versiune supradimensionata a incalzirii globale va transforma pamantul intr-un desert mort.

Avem insa tot timpul sa facem investitii imobiliare in alta parte – Titan, satelitul planetei Saturn, pare tentant. Are deja nitrogen si, daca ii adaugi oxigen, poate deveni a doua casa a pamantenilor.

Pe termen inca si mai lung decat atat, nu avem a ne teme decat de disparitia galaxiei noastre – si va avea loc cu siguranta, daca e sa ne luam dupa teoriile marilor oameni de stiinta.

Galaxiile din univers se vor stinge, gradual, dupa zeci de trilioane de ani – asta nu inseamna insa sfarsitul vietii. Civilizatiile supravietuitoare pot invata sa-si obtina energia din gaurile negre chiar si dupa moartea stelelor.

Dupa inca o lunga perioada de timp care pentru univers este doar o clipita, cortina va cadea abia dupa evaporarea lenta a gaurilor negre, spun oamenii de stiinta.
Sursa: ziare.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s