Curiozitati de pretutindeni…

 1. Stiati ca… porumbelul voiajor este „animalul” domestic ce poseda cel mai bun simt al orientarii; cand este transportat spre o destinatie oarecare intr-un vagon inchis si pe rute oricat de incalcite, el, odata eliberat, regaseste locul de unde a plecat, chiar si la o distanta de 2000 km.
 2. Stiati ca… singura pasare din lume ce canta si in timpul zborului este ciocarlia. In zborurile ei aproape verticale, te incanta cu trilurile asemanatoare unei soprane de coloratura.
 3. Stiati ca… cea mai mare pasare este strutul din Africa, ce poate atinge 2,40 m in inaltime, cantarind pana la 150 kg?
 4. Stiati ca… gugustiucii sunt hraniti in primele zile de viata cu un lichid preparat in gusa parintilor.
 5. Stiati ca… ochiul vulturului functioneaza ca un telescop, iar cel al pitulicei ca o lupa.
 6. Stiati ca… in migratia sa randunica arctica parcurge in fiecare an 35 000 km.
 7. Stiati ca… ochiul strutului este mai mare dect creierul sau.
 8. Stiati ca… in timpul migratiei, aripile pasarii colibri bat de 75 de ori pe secunda.
 9. Stiati ca… pinguinii pot ramane luni intregi intr-o obscuritate aproape totala, in largul marii si sa revina fara nici o eroare la colonia lor.
 10. Stiati ca… un studiu asupra 200 000 struti, timp de mai bine de 80 ani, nu arata nici un caz unde s-ar fi vazut vreun strut ascuns cu capul in nisip.
 11. Orasul german Ulm (Wurtemberg), pe Dunare, este locul de nastere al lui Albert Einstein. In scoala, mediocru, dar cu o inteligenta deosebita, a devenit un renumit savant. A excelat prin teoria sa, a relativitatii, care a revolutionat fizica.
 12. Pont des Arts, unul dintre podurile de pe Sena, a fost primul pod de fier construit in Paris in anul 1803.
 13. Turnul Eiffel din Paris a fost construit in 1889 de catre inginerul francez Gustave Eiffel din peste 6300 de tone de fier de cea mai buna calitate.
 14. Catedrala in stil gotic Notre Dame din Paris a fost inceputa in 1163 si terminata in cea mai mare parte in 1250.
 15. Piramida de sticla din fata intrarii in muzeul Luvru (terminata in 1989) a fost proiectata de catre arhitectul american nascut in China, I. M. Pei.
 16. Tower Bridge din Londra a fost singurul pod care se putea ridica de pe Tamisa in momentul cand a fost terminat (1894). Sir Horace Jones a proiectat podul si Sir John Wolfe Barry l-a construit.
 17. Buckingham Palace in Westminster este resedinta oficiala londoneza a familiei regale. Interiorul palatului este deschis publicului numai in lunile august si septembrie cand regina este in vacanta. Fondurile stranse in aceasta perioada se folosesc pentru reconstruirea Castelului Windsor, afectat in 1992 de un puternic incendiu.
 18. Turnul inclinat din Pisa face parte dintr-un grup de trei constructii deosebite, din care mai fac parte o catedrala si un dom care acopera o fantana careia i se atribuie un caracter sfant si miraculos, construite intre anii 1053-1272.
 19. Numele real al faimosului Coloseum din Roma este Flavian Amphiteathre. Coloseumul era folosit in antichitate, printre altele, si pentru luptele intre lei si crestini. Acum este una dintre cele mai faimoase piese de arhitectura din lume.
 20. Arcul lui Constantin din Roma a fost construit intre anii 312-315 pentru a comemora marea victorie asupra lui Maxentius. In prezent arcul este format din trei arce si patru coloane, avand si sculpturi elaborate pentru ornament.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s