Cele şase mistere ale nou născutului.

Viaţa este plină de curiozităţi. Chiar cele mai banale ne incită şi ne pun semne de întrebare.

Una din fiinţele vii cele mai misterioase este nou-născutul.

 1. De ce nou născutul este acoperit cu o peliculă de grăsime la naştere?

Cunoscut sub denumirea de „vernix cascosa” acest strat de grăsime este compus dintr-un amestec de particule de piele şi secreţii uleioase produse de glandele sebacee.

Aceasta se formează în cursul ultimelor luni de sarcină şi are rolul de a „înveli” bebeluşul cu un strat gras care îi va permite să iasă mai uşor din corpul mamei în momentul naşterii.

De asemenea are rol de protecţie, pentru a atenua urmările variaţiei de temperatură la care este expus la ieşirea din pântecele mamei sale.

Această peliculă are de asemenea rol de apărare contra micilor infecţii ale pielii în cursul primelor zile de viaţă. Această peliculă dispare de la sine la 2-3 zile de la naştere.

2.De ce ochii nou-născutului au pupile mari?

  Nu numai ochii nou-născuţilor sunt mai mari faţă de ai adulţilor, ci şi pupilele. Pupila este influenţată de doi factori: lumina şi emoţiile. Pupila se strânge când este multă lumină şi se deschide când lumina este mai slabă. Ceea ce se ştie mai puţin este faptul că atunci când se priveşte un lucru dezagreabil, pupila se strânge, şi se lărgeşte când se priveşte un lucru plăcut.

  Datorită faptului că nou născutul a stat atâtea luni în întuneric e şi normal ca în lipsa luminii, pupilele să fie mai mari.

  3.De ce nou născutul cască?

  Este deja obosit? Nu! Deşi venirea pe lume este epuizantă şi pentru el. Căscatul este un reflex care permite oxigenarea mai bună a plămânilor.

  Acum câteva secole, când mortalitatea infantilă era crescută, se credea că bebeluşul pierdea sufletul în timpul căscatului, şi din această cauză murea. Când deveneau mai măricei, copiii erau învăţaţi să pună mâna la gură pentru a reprima căscatul, care fura sufletele. Obiceiul a rămas, dar acesta face parte din buna creştere.

  4.De ce nou născutul râgâie?

  Râgâitul nou-născutului preocupă mamele până la vârsta de 6 luni. După supt trebuie respectat un anumit ritual. În timpul suptului, copilul înghite şi o cantitate mai mare sau mai mică de aer. Aceasta datorită faptului că muşchii buzelor nu sunt destul de puternici pentru a adera perfect la mamelon sau tetină. În timpul mesei, stomacul se dilată sub influenţa amestecului aer-lapte. În multe ţări este obiceiul ca sugarul să fie ţinut aproape vertical la supt, acest obicei aproape lipseşte.

  Aerul se disociază mai uşor de lapte în stomac, şi iese sub formă de mici sughiţuri în timpul somnului.

  5.De ce nou născutul ştie să înoate, în timp ce la patru luni îi este frică de apă?

  Nou-născutul plasat în apă, are o reacţie primitivă de a înota. Mişcările sunt bine sincronizate, el pluteşte fără a se scufunda, de asemenea îşi bagă şi capul sub apă. Acestea constituie „o amintire din viaţa intrauterină şi reflexe ancestrale influenţate de originea omului (viaţa a apărut în apă).

  Dar un lucru este sigur, acest reflex dispare între 4-6 luni şi bebeluşul intră în panică, indiferent dacă stă pe burtă sau pe spate. Centrii nervoşi din creier încep să se dezvolte şi devin predominanţi, iar reacţiile primitive dispar.

  Copilul va căpăta încredere în sine o dată cu deprinderea tehnicii de înot.

  6.De ce nou-născuţii doresc să fie legănaţi?

  Pentru că aceasta îi aminteşte de balansările uşoare ale corpului mamei care îl purta în pântece şi de asemenea de ritmul cardiac.

  Legănatul cel mai eficient este cel de 60-70 mişcări pe minut, care să nu depăşească 4,5cm amplitudine, de la stânga la dreapta.

  Dacă spre vârsta de 9 luni, când bebeluşul este aşezat în pat are tendinţa de a se legăna singur, trebuie să fiţi atenţi, deoarece aceasta înseamnă că îi lipseşte afecţiunea, pe care încearcă astfel să şi-o găsească singur.

   

  Reclame

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  w

  Conectare la %s