Valentine’s Day…

***Se pare ca Valentin ar fi fost un preot care ar fi trait in Roma in secolul al treilea, desi nu exista dovezi concrete. Imparatului Claudius al II-lea, care conducea imperiul roman in acea perioada, a decis ca barbatii necasatoriti sunt mai buni soldati decat cei casatoriti, asa ca a interzis casatoria celor tineri, pentru a crea o armata mai puternica si mai disciplinata. Valentin, nefiind de acord cu aceasta nedreptate, l-a infruntat pe Claudius, oficiind casatorii in secret. Imparatul a aflat si in cele din urma a reusit sa-l prinda si sa-l condamne la moarte.
Alta varianta spune ca el sprijinea crestinii persecutati la Roma, in special pe cei din inchisori, in cele din urma fiind martirizat si devenind Sfant.
A treia varianta spune ca Valentin, ajuns in inchisoare, s-a indragostit de fiica gardianului inchisorii, care venea sa il viziteze. Inainte de a muri, i-ar fi scris acesteia un mesaj de dragoste semnat „Your Valentine” (Al tau Valentin), expresie care s-ar fi pastrat pana azi.

***Valentine’s Day isi are originea in Lupercalia, o traditie ce a precedat fondarea Romei antice, sub forma de ser­bari pastorale care tineau de pe 13 februarie pana pe 15 februarie, sub forma unui ritual de purificare si fertilitate.
Ritualul implica sacrificiul unor capre si a unui caine intr-un loc numit Lupercalus, pe dealul Palatin, unde se afla pestera in care lupoaica a alaptat pe Romulus si Remus.
Cei ce oficiau ceremoniile, Luparci, stergeau doi tineri pe crestet cu lana muiata in lapte, moment in care acesti doi tineri radeau. Dupa asta Luparci alergau goi printre participanti si ii biciuiau cu bucati din pieile caprelor sacrificate, tinerele sotii fiind in mod special doritoare sa incaseze loviturile, pentru ca se credea ca acest ritual le aducea fertilitate si nasteri usoare.
Ceremoniile erau acompaniate cu multa distractie si bautura.

***Conform legendei Valentin a fost primul care a trimis o felicitare de dragoste. In timp ce era in inchisoare, s-ar fi indragostit de fiica temnicerului, care venea sa-l viziteze. Inainte de a muri, Valentin ar fi scris fetei o scrisoare, in care a semnat „Your Valentine” (Al tau Valentin), expresie care se foloseste si azi.

***In unele tari exista un obicei ca felicitarile de Valentine’s Day sa fie insemnate cu un X, care simbolizeaza un sarut si faptul ca cel care trimite mesajul este indragostit. Traditia a inceput acum mult timp, atunci cand oamenii nu stiau sa scrie, asa ca semnau scrisoarea cu un X, in prezenta unui martor, dupa care sarutau acel X pentru a arata ca sunt de seriosi si sinceri in declararea sentimentelor.

***Americanii au fost probabil primii care au inceput sa trimita felicitari de Sfantul Valentin, create manual, la inceputul anilor 1700. In 1840, Esther A. Howland a inceput sa vanda primele felicitari create in serie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s