Te ajuta rugaciunile sa te insanatosesti?

 

 

Un studiu asupra valorii medicale a rugaciunii efectuat pe un grup de 1 800 de pacienti din sase centre medicale.

Cel mai mare studiu de acest fel de pana acum a aratat ca rugaciunile pot sa-ti faca mai degraba rau decat bine. Cercetatorii s-au concentrat asupra ratei de insanatosire a pacientilor care au suferit o operatie pe inima si au descoperit ca cei care stiau ca oamenii s-au rugat pentru ei au o rata a complicatiilor putin mai mare.

Dr. Harold G. Koenig, directorul Centrului pentru Spiritualitate, Teologie si Sanatate de la Centrul Medical al Universitatii Duke a criticat studiul: „Nu exista motive de natura stiintifica pentru a ne astepta ca rezultatele sa fi iesit altfel, si nu exista motive de natura teologica pentru a ne astepta la un alt rezultat. Nu exista nici un Dumnezeu, nici crestin, nici evreu, nici musulman, care sa poata fi constrans in asa fel incat sa-i poata fi prezise actiunile”.

Cu toate acestea, cercetatorii insisi au fost de acord cu aceasta idee si au spus ca studiul lor nu si-a propus sa demonstreze sau sa infirme ceva despre Dumnezeu. Ei nu au facut decat sa testeze efectele rugaciunilor asupra sanatatii pacientilor.

Studiul a fost finantat de Fundatia Templeton, care sustine cercetarea in ariile in care stiinta si religia se pot suprapune, si au existat in jur de 1 800 de voluntari care au participat la el – cel mai mare asemenea studiu de pana acum. Voluntarii au fost impartiti in trei grupuri: unii pentru care au fost spuse rugaciuni si care au stiut lucrul acesta, altii pentru care au fost spuse rugaciuni, dar li s-a spus numai ca este posibil ca asta sa se intample, si altii pentru care nu s-au spus rugaciuni dar li s-a spus si lor ca este posibil sa se spuna. Trei grupuri crestine de voluntari s-au rugat pentru anumiti pacienti pentru „o operatie reusita si o insanatosire rapida si fara complicatii”.

Dr. Herbert Benson de la Scoala de Medicina Harvard si alti oameni de stiinta au urmarit apoi complicatiile care au aparut pe o perioada de 30 de zile dupa operatii. In cazul celor care nu au avut complicatii nu a fost nici o diferenta intre cei care stiau ca s-au spus rugaciuni pentru ei si cei care stiau numai ca ar fi posibil ca asta sa se intample. Cu alte cuvinte, rugaciunea nu a ajutat la evitarea complicatiilor. De asemenea, nu a existat nici o diferenta intre ultimele doua grupuri, pentru care s-au spus sau nu s-au spus rugaciuni. Pe de alta parte, mai multi dintre cei care stiau ca s-au spus rugaciuni pentru ei au dezvoltat complicatii – 59% dintre ei, fata de numai 52% dintre cei carora li s-a spus ca exista numai o posibilitate ca oamenii sa se roage pentru ei.

Asadar, cu toate ca acest studiu desigur nu a testat componenta supranaturala a rugaciunii, el a aratat ca, din punct de vedere medical, daca stii ca cineva se roaga pentru tine s-ar putea chiar sa-ti fie mai rau.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s