CUTREMUR SI TSUNAMI…O COMBINATIE CATASTROFALA!!!

Ce este o “falie”?

In timp ce placile scoartei continentale si oceanice aluneca si se imping reciproc, ele fac roca sa formeze o linie de fractura a scoartei, numita “falie”.Cutremurele au loc de-a lungul acestor falii.Falia San Andreas se intinde de-a lungul coastei de vest a Americii de Nord si este una dintre cele mai lungi falii din lume.In 1906, un cutremur de proportii de-a lungul acestei falii a facut 500 de victime in San Francisco.

Ce sunt undele de soc?

Undele de soc sunt unde de energie provocate de cutremure.Sursa undelor se numeste “focar” al cutremurului, iar punctual de la suprafata,aflat deasupra focarului, se numeste “epicentru”.Exista doua tipuri de soc.Undele “de adancime” se deplaseaza prin roca de sub suprafata, determinand comprimarea, extinderea si miscarea in sus si in jos a acesteia.Undele “de suprafata” ajung la suprafata Pamantului si au o miscare de rostogolire, la fel ca valurile oceanului.De obicei, un cutremur provoaca pagube maxime la epicentru.

Ce determina aparitia cutremurelor?

In timp ce placile tectonice ale Pamantului se imping reciproc si se deplaseaza,ele fac sa se acumuleze tensiune in rocile de la suprafata scoartei.In loc sa inainteze incet una peste alta, placile tectonice se pot bloca reciproc ani in sir, pana cand apasarea dintre ele devine prea mare, iar energia din interior este eliberata.Aceasta provoaca un cutremur, trimitand unde de soc prin roca. În momentul în care se declanşează cutremurul, din epicentru, adică din punctul situat deasupra vatrei cutremurului, vor porni unde de şoc. Primele valuri care vor porni se numesc unde primare sau unde P. Acestea sunt valuri longitudinale, care se propagă asemănător cu undele sonore: produc mişcări în sens înainte – înapoi, în direcţia de propagare. Undele primare sunt urmate de undele secundare, sau undele S. Sub efectul acestora, rocile se vor zgudui perpendicular pe direcţia de mers. Al treilea tip de unde, undele de suprafaţă, provoacă unduirea solului şi accentuează efectul distrugator al undelor secundare.

1. Unda P :

 • este o undă longitudinală, de compresie
 • determină mişcarea particulelor solului paralel cu direcţia de propagare
 • unda se deplasează prin compresie-dilatare în direcţia de mers
 • amplitudinea acestei unde este direct proporţională cu magnitudinea (energia cutremurului)
 • este percepută la suprafaţă de către oameni ca pe o săltare, un mic şoc în plan vertical
 • nu este periculoasă pentru structuri (clădiri) deoarece conţine (transportă) aproximativ 20% din energia totală a cutremurului

2. Unda S :

 • este o undă transversală, de forfecare
 • determină mişcarea particulelor solului perpendicular (transversal) faţă de direcţia de propagare
 • deplasarea acestei unde este similară cu înaintarea unui şarpe (mişcări ondulatorii stânga-dreapta faţă de direcţia de înaintare)
 • este resimţită la suprafaţă sub forma unei mişcări de forfecare, de balans în plan orizontal
 • este periculoasă, deoarece transportă aproximativ 80% din energia totală a cutremurului
 • determină distrugeri proporţionale cu magnitudinea cutremurului şi cu durata de oscilatie
 • clădirile cad datorită intrării în rezonanţă a frecvenţei proprii de oscilaţie a structurii clădirii cu frecvenţa undei incidente, în acest caz efectul distructiv fiind puternic amplificat .

Ce este un tsunami?

Tsunamiul sau valul mareic reprezintă o undă energetică de tip mecanic ce se propagă prin apa oceanelor, ca urmare a producerii unor erupţii subacvatice, sau şi a unor cutremure submarine sau de coastă foarte puternice (7-9 grade pe scara Richter). În larg, la ape adânci, valul mareic prezintă viteze foarte mari: de la 300 la 700 m/s, şi se propagă în toată masa apei (pe toata adâncimea oceanului), nu doar la suprafaţă ca valul obişnuit creat de vânturi. Înălţimea lui variază de la câteva zeci de centimetri până la câţiva metri. El se înalţă spre coastă, căpătând aspectul unui mal teşit, măturând în continuare fundul oceanului, pentru ca la mal să se manifeste ca un zid de apă care năvăleşte pe uscat. Un tsunami poate provoca pe ţărm în câteva minute victime umane numeroase şi pagube majore.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s