Stii ce inseamna aceste concepte?…

NATURAL

Un produs certificat ca fiind natural contine doar ingrediente naturale, controlate si certificate de catre Organisme de certificare (ex. BDIH, Ecocert, Eco-control, etc), provenite din culturi naturale, netratate chimic. Certificarea se face pentru fiecare produs in parte.

ORGANIC,BIOLOGIC(BIO)

Cei doi termeni au aceiasi semnificatie, cuvantul organic fiind utilizat cu precadere in USA, iar cel de biologic in Europa. Este vorba de produse ale caror ingrediente provin in mare proportie din culturi/ ferme biologice (organice) certificate. In cazul produselor organice, atat plantele cat si produsele in sine sunt certificate organic de catre organisme autorizate de certificare (ex. Natrue, Soil Assotiation, etc).
Plantele sunt cultivate fara a se folosi ingrasaminte sau pesticide chimice. Apoi sunt pastrate in conditii stricte, fara a intra in contact cu alte materii prime, non-organice, sunt transportate in conditii speciale pana la procesator, iar in procesul de productie nu se foloseste niciun ingredient sintetic. Un produs organic nu contine coloranti, conservanti, stabilizatori de aroma, etc.
Agricultura organica este un tip de agricultura ce mentine si restabileste fertilitatea solului, fara a folosi ingrasaminte chimice toxice. Daunatorii sunt tinuti la distanta far a folosi pesticide si insecticide. Agricultura organica, prin standardele ei, protejeaza si ecosistemele.
Astfel, agricultura organica este si ecologica. Ea promoveaza si protejeaza biodiversitatea, ciclurile biologice si activitatea biologica a solului.

ECOLOGIC

Daca un produs este biologic, va fi si ecologic insa nu este valabila neaparat si vice-versa, ecologic insemnand ca acest produs respecta reglementarile de mediu, in principiu referindu-se la faptul ca nu se polueaza solul, fiind eticheta unei agriculturi integrate in peisaj, naturale. Ingredientele unui produs ecologic pot proveni fie din agricultura naturala, fie din agricultura biologica, deci nu sunt neaparat organice. Deasemenea, trebuie urmarit la ce anume face referinta termenul de ecologic de pe eticheta unui produs: la ingrediente, la productie, ambalaje, etc.
Un alt aspect foarte important la care face referire termenul de ecologic este protectia animalelor si respingerea ferma a testarii produselor sau ingredientelor pe animale, in orice etapa de productie. Conceptul de agricultura ecologica este asociat cu agricultura organica iar in unele tari acesti termeni sunt sinonimi (Romania, Franta). Agricultura ecologica, termen protejat si atribuit de U.E Romaniei pentru definirea acestui sistem de agricultura este similar cu termenii , agricultura organica sau agricultura biologica, utilizati in alte state membre.
Produsele ecologice sunt si ele certificate de catre organisme de certificare autorizate.

BIODINAMIC

Termenul se refera la agricultura biodinamica, dezvoltata de Rudolf Steiner, pe baza filosofiei antroposofice. Agricultura biodinamica este mai mult decat agricultura biologica, este un tip de agricultura ecologica care implica cresterea plantelor si animalelor in armonie cu natura, prin care se intervine asupra culturilor, doar in mod natural, pentru a le potenta si a obtine o calitate mai buna a acestora.
Culturile biodinamice sunt si ele certificate de catre organisme autorizate de certificare (ex. Demeter).
Ingredientele din plante crescute biodinamic sunt pure, organice si mult mai eficiente. in plus, stimuleaza in mai mare masura mecanismul de autoregenerare si autoreglare al organismului uman

sursa:weleda ro.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s