Şapte secrete pentru managementul stresului…


 

 

 

În ziua de azi, stresul nu este o opţiune. Face parte din atribuţiunile de serviciu. Se poate face o listă cu nenumărate motive care pot cauza stresul în timpul unei zile, fie că ne aflăm la locul de muncă, acasă, ori în activităţi recreative. Stresul însă nu trebuie să ne învingă – el poate fi ţinut sub control.

 

Nu ai trăit niciodată cu impresia că viaţa şi programul tău de lucru ţi-au scăpat de sub control? Nu poţi elimina stresul, dar îl poţi stăpâni. Nu este vorba despre cât de mult stres poţi suporta, ci despre felul în care îi faci faţă.

 

Domnul Isus Cristos a experimentat presiuni şi un stres enorm, însă acestea nu i-au afectat câtuşi de puţin pacea minţii. În ciuda opozanţilor Săi, a numeroaselor solicitări şi a timpului destul de puţin în care a putut rămâne singur, viaţa Sa a reflectat echilibru şi o linişte interioară extraordinară. Care a fost secretul Său? O scurtă privire asupra stilului Său de viaţă ne arată şapte modalităţi prin care stresul poate fi combătut.

 

1…Principiul identificării: Să ştii cine eşti! De 18 ori Isus a afirmat în mod public cine era El. Nu exista nici un dubiu în mintea Sa, ştia exact cine era. Dacă nu eşti sigur de identitatea ta, le vei permite altora să te preseze în tiparele lor. Încercarea de a părea ceea ce nu eşti provoacă stres! “Eu sunt Lumina lumii…” (Ioan 8:12).

2…Dedicare: Să ştii căror oameni vrei să le fii plăcut. Nu poţi să fii pe placul tuturor. Nici Dumnezeu nu a putut! Se poate ca în momentul când faci un grup de oameni fericiţi, alt grup să se supere pe tine. Isus nu s-a lăsat niciodată manipulat de frica de a fi respins. Nimeni nu poate face presiuni asupra ta fără acordul tău. “…Pentru că nu caut să fac voia Mea, ci voia Tatălui, care M-a trimis.” (Ioan 5:30).

3…Organizare: Fixarea unor obiective clare. Pregătirea previne presiunea, pe când amânările şi întârzierile provoacă presiune. Poţi lucra fie bazat pe priorităţi, fie sub presiune. Isus a spus „…Căci Eu ştiu de unde am venit şi unde Mă duc” (Ioan 8:14).

4…Concentrare: Focalizarea pe un singur lucru care să fie făcut o dată. Nu poţi prinde doi iepuri în acelaşi timp! Isus a ştiut cum să facă faţă celor care-L întrerupeau, fără a se lăsa distras de la scopul Său major. ”Trebuie să vestesc Evanghelia Împărăţiei lui Dumnezeu… fiindcă pentru aceasta am fost trimis”  (Luca 4:42-44).

5…Delegare: Nu încerca să faci totul singur. Vom ajunge să fim tensionaţi când simţim că totul depinde doar de noi. Isus a recrutat 12 ucenici. Nu permite ca perfecţionismul sau temerea că alţii ar putea face lucrurile mai bine decât tine, să te împiedice să-i implici şi pe ceilalţi în rezolvarea unor sarcini. “A rânduit dintre ei doisprezece, ca să-i aibă cu Sine, şi să-i trimită să propovăduiască” (Marcu 3:14).

6…Meditare: Fă-ţi un obicei din a te ruga. Indiferent cât de ocupat era, Isus şi-a făcut timp în fiecare zi pentru a rămâne singur şi a se ruga. Un astfel de „timp liniştit” în fiecare zi poate reduce stresul foarte mult. Foloseşte acest timp pentru a vorbi cu Dumnezeu despre presiunile şi problemele tale, evaluează-ţi priorităţile şi descoperă, citind din Biblie, legile şi principiile care trebuie respectate pentru a avea succes în viaţă. „…Pe când era încă întuneric de tot, Isus S-a sculat, a ieşit, şi S-a dus într-un loc pustiu. Şi Se ruga acolo.” (Marcu 1:35).

7…Relaxare: Fă-ţi timp pentru a te bucura de viaţă! Echilibrul este cheia pentru managementul stresului. Munca trebuie echilibrată cu activităţi recreative şi cu închinare.  Isus le-a zis: ,,Veniţi singuri la o parte, într-un loc pustiu, şi odihniţi-vă puţin.” (Marcu 6:30-31).

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s