Cele mai importante 10 descoperiri medicale în 2011…

Astazi am gasit un articol foarte interesant,care daca ar fi doar pe jumatate adevarat, tot ar putea scuti de suferinta foarte multi semeni de-ai nostri…

 

1. Folosirea clonării pentru a crea celule stem…

Oamenii de ştiinţă de la New York Stem Cell Foundation au combinat ADN-ul unui om adult cu material genetic de la un embrion. În urma declanşării diviziunii celulare, au fost produse celule stem. Singura problemă este că aceste celule stem conţin un set suplimentar de cromozomi, de la embrion. Acum, provocarea cercetătorilor este de a elimina această eroare. Miza este una imensă: producerea de celule stem ar putea trata cândva boli de măduvă sau Parkinson.

2. Primul vaccin împotriva malariei…

Acest vaccin reduce cu jumătate riscul de îmbolnăvire cu malarie. Anual, peste 200 de milioane de oameni se îmbolnăvesc de malarie, iar 2,5 milioane dintre ei mor din această cauză.

3. Tratament preventiv pentru HIV…

Medicamentul Truvada reduce riscul de a lua virusul HIV, au arătat câteva studii derulate în 2011. Unul dintre ele, condus de Universitatea de Washington, a studiat 4.758 de cupluri heterosexuale în care unul dintre parteneri avea virusul, iar celălalt – nu. S-a constatat că, luând Truvada, riscul de transmitere a virusului a scăzut cu 73%.

4. Piramida alimentară din farfurie…

În iunie 2011, Departamentul pentru Alimentaţie al SUA a prezentat „My Plate”, un nou simbol al alimentaţiei sănătoase, care ia locul confuzei piramide alimentare. Fructele şi legumele ocupă jumătate din farfurie, arătând că acestea sunt extrem de importante în alimentaţie. De asemenea, în apropierea farfuriei apare simbolul lactatelor, o altă clasă de alimente recomandate.

5. Organe crescute în laborator…

Folosind ca suport un material biodegradabil, un doctor a adăugat celulele unui pacient şi, după ce acestea au crescut, a obţinut o uretra, canalul prin care urina este eliminată din organism. Pacientul nu a avut niciun fel de problemă cu noua uretră.

6. Legătura dintre o bacterie şi cancerul de colon…

Comparând celule sănătoase ale colonului cu cele canceroase, cercetătorii au descoperit că o bacterie numită Fusobacteria se dezvoltă mai des în cele canceroase decât în cele sănătoase. Apoi, studiile au arătată că, într-adevăr, există o legătură între Fusobacteria şi cancer.

7. Pastila de slăbit, cea reală…

În lumea slăbitului, singura regulă pe care trebuie să o cunoască toţi este că nu există vreo pastilă magică. Însă, există un medicament numit Qnexa care a fost testat şi s-a arătat că pacienţii care l-au luat au dat jos circa 10% din masa corporală, după un an de medicaţie.

8. Câinii miros cancerul la plămâni…

Câinii au un miros atât de bun încât simt şi prezenţa cancerului pulmonar. Cercetătorii germani au instruit un grup de câini timp de 9 luni, pentru a distinge respiraţia unui om cu cancer la plămâni de cea a unui om sănătos. Rezultatul: câinii au recunoscut 71% dintre pacienţii bolnavi şi 93% dintre cei sănătoşi.

9. Saliva poate indica vârsta…

Pentru criminalişti, o mare problemă atunci când descoperă un cadavru este aflarea vârstei exacte la momentul decesului. ADN-un nu ajută la nimic, dar un grup de cercetători spun că un fluid aparent banal, saliva, deţine această informaţie. Testele arată că cercetătorii au dreptate, dar va trece ceva timp pentru confirmări şi punerea în practica poliţienească.

10. Testul de sânge care vesteşte moartea…

Cercetătorii de la Universitatea Uppsala, din Suedia, au anunţat în august rezultatul unui studiu derulat timp de 12 ani pe 2.000 de persoane. Potrivit studiului, riscul ca o persoană să moară de boli ale inimii sau de cancer este mai ridicat în cazul celor care au un nivel ridicat al enzimei catepsină S. Astfel, cu un simplu test de sânge se va putea afla dacă viaţa îţi este pusă în pericol.

 

 

 

 

 

 

sursa:RL.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s