Terapia Florala BACH …

In ultima vreme avem la indemana din ce in ce mai multe metode terapeutice, care sa ne sustina in restabilirea echilibrului interior. Una dintre cele mai profunde si eficiente este terapia cu remediile florale.

Acest sistem de tratament, unic prin modul de abordare a pacientului si prin metoda de preparare a remediilor, apartine doctorului Edward Bach, talentat medic, bacteriolog si homeopat britanic (1886 -1936). Terapia florala urmareste echilibrarea traumelor psiho-emotionale, fiind consecventa principiului: trateaza persoana si nu boala.

Ce sunt remediile florale Bach…

In primul rand, reprezinta un dar din partea naturii, flori ale unor plante salbatice si neotravitoare. Din aceste flori se prepara remedii care ne echilibreaza emotiile si ne ajuta sa vindecam acea parte a fiintei noastre atat de expusa stressului si traumelor – planurile mental si emotional.

In alte cazuri, florile ne pot sustine in remedierea unor imperfectiuni ale personalitatii, care se cer a fi transformate pentru a ne putea bucura pe deplin de viata. Intre sentimente si boala exista o relatie de cauzalitate si precedenta, adica dezechilibrele emotionale preced si determina boala fizica, prin slabirea sistemului imunitar si a vitalitatii. Schimbarea atitudinii fata de boala, viata, fata de cei din jur si de noi insine determina o recuperare mai rapida, prin activarea potentialului de vindecare.

Aplicatiile remediilor florale Bach…

• Rezolvarea traumelor psiho-emotionale;
• Regasirea echilibrului interior, lasand armonia si pacea sa se reverse in vietile noastre;
• Vindecarea unor afectiuni fizice, atunci cand acestea reflecta un dezechilibru interior;
• Manifestarea partii pozitive a personalitatii noastre, astfel incat sa ne putem bucura mai mult de relatiile cu cei din jur;
• Eliminarea stressului prin echilibrarea sentimentelor de ingrijorare, teama, nesiguranta, anxietate etc.;
• Prevenirea imbolnavirilor, usurarea suferintei si combaterea bolii.

Plantele, de ajutor in 7 situatii diferite…

Dr. Bach s-a ocupat nu numai de alegerea plantelor si imbunatatirea metodelor de preparare, dar si de clasificarea lor. Preocupat sa gaseasca o varianta de descriere cat mai accesibila, simpla si cu indicatii precise, a hotarat sa le imparta in 7 grupe, pe baza tipologiilor umane pe care le-a observat. Se poate constata cu usurinta ca fiecare grupa contine la randul ei un numar variabil de remedii.

Remedii oferite de terapia florala Bach :

  1.  remedii pentru frica…
  2.  remedii pentru nesiguranta…
  3.  remedii pentru singuratate…
  4.  remedii pentru hipersensibilitate…
  5.  remedii pentru descurajare si disperare…
  6.  remedii pentru grija exagerata …
  7.  remedii pentru dezinteres fata de realitate…

Florile se culeg pe rouă

Considerînd că toate bolile corpului fizic se datorează unor stări psihice, după şase ani de studiu, Bach a definit 38 de stări sufleteşti care destabilizează echilibrul sistemului, favorizînd apariţia bolilor. El le-a împărţit în şapte grupe principale care reprezintă tot atîtea conflicte fundamentale din noi înşine: frica, nesiguranţa de sine, interes scăzut faţă de prezent, singurătate, hipersensibilitate la idei şi influenţe exterioare, grijă exagerată pentru bunăstarea celorlalţi. Fiecărei grupe îi corespund anumite esenţe florale obţinute din plante. Procedeele de preparare nu sînt simple. Florile se recoltează în zori, pline de rouă. Calitatea esenţelor depinde şi de fazele Lunii, locul din care au fost culese florile, umiditate atmosferică. Materia de bază a esenţelor sînt florile şi bobocii. Acestea se introduc în vase de sticlă umplute cu apă de izvor, aşezate trei ore la soare. În acest timp esenţa florilor este extrasă de apă, apoi se amestecă cu alcool de cereale pentru conservare. Metoda e valabilă pentru 20 de esenţe, celelalte 18 remedii sînt pregătite prin fierbere. Nu oricine poate prepara aceste esenţe-mamă, ci numai persoanele care au ţinut post şi au făcut rugăciuni. De altfel, în lume există în prezent doar doi producători de esenţe florale Bach, în Anglia şi Germania.

O metodă 100% naturală

Din cele 38 de plante folosite în terapia Bach, doar o parte se găsesc în flora ţării noastre. Principalele plante din farmacia lui Bach sînt: iarba osului, creţişoară, crinul de apă, turiţă mare, cerato, scleranthus, curpen, cicoare, verbină, pomuşor, ţintaură şi genţiană. Iar bolile pe care le tratează sînt: distonia neurovegetativă, nevroza anxioasă, depresia, neuroastenia, atacul de panică, fobiile de toate felurile, nevroza compulsiv-obsesivă, sindromul Tourette (boala ticurilor), enurezisul psihogen, anorexia, bulimia, lipsa de atenţie-concentrare, rezultatele slabe la învăţătură, impotenţa psihogenă. Totodata, esenţele amelioreaza hiperkinestezia, isteria şi epilepsia, realizează fortificarea psihică pentru susţinerea examenelor, interviurilor sau a diverselor activităţi şi este un excelent adjuvant în tratarea afecţiunilor psihosomatice (hipertensiune arterială, diabet, astm, gastrită, tulburări hormonale, dischinezii biliare). Cui i se recomandă terapia Bach? Oricui, de la copii foarte mici, la persoane în vîrstă. Picăturile nu au avut pînă acum efecte adverse. Cu esenţe florale se tratează la fel de bine şi oamenii, şi animalele, chiar şi plantele. Terapia Bach este o metodă foarte simplă, la îndemîna oricui, naturală, nu are efecte secundare şi nu interferează cu nicio altă formă de tratament medicamentos. Nu există pericolul de supradozaj sau de reacţii alergice.

Ulm pentru oboseală şi descurajare

Iată cîteva dintre plantele lui Bach şi afecţiunile pentru care sînt recomandate. Turiţa mare (Agrimony) este folosită ca remediu pentru cei cu îngrijorări, probleme şi suferinţă mentală ascunsă în spatele unei înfăţişări vesele sau zîmbitoare şi pentru cei care îşi menţin starea de veselie recurgînd la băutură sau droguri. Ţintaura (Centaurium umbellatum) serveşte celor cu o voinţă slabă, care îşi neglijează propria persoană. Se foloseşte atunci cînd se constată o sensibilitate exagerată la influenţe şi idei, neafirmarea sinelui. Pacientul se lasă abuzat şi evită confruntările. Cicoarea este pentru posesivi, egoişti, cei cu o atitudine dominatoare şi care încearcă să controleze viaţa celor dragi. Esenţa de cerato tratează persoanele care au nevoie de sfaturi sau confirmări din partea celorlalţi, fiind lipsite de încredere în propriile decizii. Viţa-de-vie e antidotul minţii slabe, visătoare, ajutînd personele care trăiesc în imaginar, iar mărul pădureţ (Malus pumila) se recomandă celor care se tem de boală, de molipsiri, se cred urîţi sau sînt complexaţi de anumite aspecte morale. Ulmul (Ulmus procera) înlătură senzaţia de suprasolicitare, istovire, deznădejde, descurajare, părăsire, sentimentul că nu mai poate face faţă sarcinilor şi responsabilităţilor zilnice.

Plopul tremurător alungă fobiile

Orzul sălbatic risipeşte disperarea şi readuce speranţa, iar creţişoara alungă tensiunea nervoasă, frica avînd o cauză cunoscuta (teama de a merge la dentist, de a urca în lift, de a rămîne fără bani etc). Ghinţura (Gentiana amarella) acţionează asupra nemulţumirii, atunci cînd pacientul are o atitudine pesimistă, vede doar partea negativă a lucrurilor, renunţă uşor după insuccese. Mslinul se folose[te `n epuizarea fizic [i psihic. Plopul tremurător (Populus tremula) este util atunci cînd pacientul are o teamă de origine necunoscută, anxietăţi vagi şi inexplicabile, premoniţii, temeri ascunse de un dezastru ameninţător, este speriat ca urmare a unor presentimente că se va întîmpla ceva rău. Esenţa de fag (Fagus sylvatica) acţionează asupra sentimentelor critice exagerate manifestate asupra celor din jur. De regulă, se foloseşte atunci cînd pacientul este intolerant şi ignoră total nevoile şi slăbiciunile celor apropiaţi. Corcoduşul (Prunus cerasifera) este folosit atunci cînd apare sentimentul de frică faţă de propriile reacţii emoţionale, de exemplu teama de a nu înnebuni. Pacientului îi este greu să ignore sau să se distanţeze de anumite lucruri, are un temperament incontrolabil şi se teme să nu piardă controlul sau să nu-şi piardă minţile.

Frica trece cu trandafir sălbatic

Esenţa de curpen (Clematis vitalba) are rolul de a readuce pacientul cu picioarele pe pămînt, atunci cînd manifestă interes scăzut faţă de prezent. De obicei, pacientul este absent, nu e interesat de nimic, visează cu ochii deschişi. Lariţa (Larix decidua) este folosită în sentimente de neîncredere în sine şi teamă de eşec, cînd pacientul se simte inferior faţă de cei din jur şi mereu se aşteaptă să dea greş în ceea ce face. Muştarul (Sinapis arvensis) este util în sentimente de tristeţe, anxietate bruscă, depresii, perioade de melancolie care apar şi dispar fără un motiv evident. Stejarul (Quercus robur) ajută la conştientizarea limitelor fizice, în special în cazul persoanelor luptătoare, care se simt obosite, dar totuşi nu renunţă niciodată. Trandafirul salbatic (Helianthemum nummularium) se foloseşte cu succes împotriva sentimentelor de panică, teroare, frică paralizantă. Verbina (Verbena officinalis) este leac pentru entuziasm exagerat, fanatism manifestat faţă de o idee sau o dogmă. De regulă, din dorinţa exagerată de a servi unei cauze bune, pacientul îşi iroseşte energia, reacţionează ca un misionar sau ca un fanatic.

Şi apa de izvor e remediu

Crăciunica (Ilex aquifolium) influenţează benefic sentimentele de răutate, gelozie, neîncredere, ură şi invidie, atunci cînd pacientul are o sensibilitate exagerată la influenţele şi ideile altora, reacţionează agresiv şi este răzbunător. Esenţa de caprifoi (Lonicera Caprifolium) trezeşte interesul pacientului pentru prezent, atunci cînd are tendinţa să evadeze mereu în trecut, îi este continuu dor de copilărie, de casa părintească. Apa de izvor este ea însăşi un remediu, fiind indicată celor rigizi, cu principii extremiste. Pe lîngă aceste remedii florale, mai există şi o formulă complexă: Rescue Remedy, eficientă în situaţiile dificile. Rescue Remedy este o combinaţie de cinci esenţe florale Bach recomandată pentru a depăşi stresul şi tensiunea în caz de şoc emoţional puternic, accidente, primirea unor veşti proaste. În caz de urgenţă, cea mai bună metodă pentru a obţine rezultate instantanee constă în aplicarea esenţei nediluate direct pe limbă sau prin fricţionarea tîmplelor, a zonei din spatele urechilor şi a încheieturilor palmelor cu acest remediu.

Ce flori trebuie să mirosim în caz de…

Ambiţie exagerată: viţă-de-vie, viorea de baltă, apă de izvor
Apatie: orz, măceş, muştar sălbatic
Aroganţă: viorea de baltă, lariţă, fag
Autocompătimire: salcie galbenă, ilice, cicoare
Calm aparent: turiţă mare, fag comun
Complexe de inferioritate: pin, ovăz, ţintaură
Comportament ezitant: ovăz salbatic, porumbar sălbatic, viţă albă
Curăţenie şi ordine exagerată: măr pădureţ, lariţă, apă de izvor
Depresie: muştar, genţiană, măslin
Devotament exagerat: castan roşu, cicoare, pin
Deznădejde: castan comestibil, ulm, salcie galbenă
Epuizare fizică şi psihică: măslin, carpen, orz
Exces de zel: verbină, viţă-de-vie, apă de izvor
Fobii: plop tremurător, creţişoară, iarba osului
Frica de a-şi pierde stăpînirea de sine: corcoduş, stejar, ulm
Greşeli repetate: castan sălbatic, viţă albă, slăbănog
Grijă exagerată: cicoare, castan roşu, pin
Idei fixe: castan sălbatic, pin, verbină
Inconsecvenţă: nuc, ţintaură, porumbar sălbatic
Inflexibilitate: apă de izvor, viorea de baltă, viţă-de-vie
Intoleranţă: fag, viţă-de-vie, apă de izvor
Invidie: viţă-de-vie, fag, corcoduş
Irascibilitate: slăbănog, viţă-de-vie, ovăz
Încăpăţînare: stejar, viţă-de-vie, verbină
Lipsa conştiinţei propriei valori: lariţă, ulm, genţiană de toamnă, porumbar sălbatic
Lipsă de energie: carpen, măslin, ulm
Lipsă de voinţă: ţintaură, pin, castan roşu
Melancolie: viţă albă, caprifoi
Nehotărîre: porumbar sălbatic, nuc
Neîncredere în forţele proprii: cerato, porumbar sălbatic, nuc
Nesiguranţă datorată suprasolicitării: ulm, genţiană de toamnă, carpen
Nevoia de a vorbi mult: iarba neagră, cicoare
Nostalgie: caprifoi, viţă albă
Panică: iarba osului, plop tremurător, creţişoară
Pesimism: genţiană de toamnă, orz, castan comestibil
Resemnare: măceş, orz, muştar sălbatic, castan comestibil
Spaimă faţă de lucrurile concrete: creţişoară, plop tremurător, iarba osului
Stări de şoc: baluşcă, ilice, creţişoară, caprifoi.

Toate principiile terapiei florale si filozofia dr. Bach sunt in concordanta cu legile Divine. El numeste recapatarea echilibrului mental emotional ca fiind refacerea legaturii cu Sinele Superior, adica cu Lumina din noi.

Limpezimea mintii in pacea sufletului si gasirea raspunsurilor la provocarile vietii.
Remediile florale Bach sunt preparate din flori sau crengute, de regula din plante si arbori din flora spontana, prin metoda soarelui sau prin metoda fierberii. Dr. Bach a considerat ca cele 38 de remedii singure sau in combinatie acopera toate emotiile negative.

Ura si gelozia, fricile de orice fel sau intensitate, declansate cu sau fara motiv; resentimentele si intoleranta, egoismul exagerat, atacurile de panica, disperarea, nehotararea si lipsa de control in momentele de furie pot deveni o amintire daca se aleg si se folosesc corect aceste remedii ori de cate ori ne acapareaza aceste emotii negative daunatoare pentru sanatatea fiecaruia dintre noi. Se pot folosi si pentru ameliorarea dereglarilor somnului.

Cei tipicari pot sa se concentreze pe problemele cu adevarat importante, cei ce sunt usor de dominat pot sa redobandeasca respectul celor din jur, liderii dominatori incep sa tina cont si de parerile subordonatilor, cei epuizati pot beneficia de energizare, cei ce permanent intarzie pot deveni punctuali. Amanarea prelungita a proiectelor, inima franta de durere, disperarea pot fi depasite cu naturalete daca folosim remediile florale Bach care pe deasupra ne ajuta sa ne valorificam adevaratul potential cu care fiecare dintre noi am fost inzestrati.

Aceasta terapie naturala 100% este eficienta, nu are efecte secundare, nu creaza dependenta si este lipsita de toxicitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s