Zece riscuri majore care ameninta omenirea in 2013. Unele erau considerate SF pana de curand

furtuni geomagnetice

Tema de anul acesta din cadrul Forumului Economic Mondial este legata de “Riscurile globale ale anului 2013”. Daca pana de curand unele dintre aceste pericole erau considerate exagerate, furtunile geomagnetice sau nanotehnologia ar putea pune probleme serioase in acest an.

1. Blocarea resurselor – risc geopolitic. Tot mai multe state doresc sa opreasca exporturile, pentru a-si mari propriile rezerve naturale.

 2. Consecintele surprinzatoare ale nanotehnologiei – risc tehnologic. Manipularea materiei la nivel atomic sau molecular a ridicat ingrijorari cu privire la toxicitatea nanomaterialelor.
3. Furt masiv de date – risc tehnologic. Furtul sau exploatarea in scopuri nocive a datelor private, la o scara fara precedent.
furt de date
4. Vulnerabilitate in fata pandemiilor – risc social. Supravegherea bolilor la nivel mondial este ineficienta, iar capacitatea de producere a vaccinurilor, redusa.
5. Furtuni geomagnetice – risc de mediu. Sisteme foarte importante de navigatie si comunicare ar putea fi afectate de caldura si furtunile solare.
6. Distrugeri geofizice – risc de mediu. Sistemele de perventie nu vor mai putea face fata cutremurelor, activitatii vulcanice, miscarii placilor tectonice sau tsunami-urilor.
7. Caderea sistemelor tehnologice – risc tehnologic. Prabusirea sistemelor IT de mare amplitudine, de care depind mai multe informatii, va declansa o pierdere in cascada a datelor.
risc tehnologic
8. Boli cronice – risc social. Cresterea numarului de boli si costul tot mai ridicat al tratamentelor a dus la o scadere dramatica a calitatii vietii.
9. Conditii meteorologice extreme – risc de mediu. Urbanizarea excesiva si concentrarea populatiei in zonele cu risc climatic vor duce la aparitia unor fenomene meteo extreme.
10. Exploatarea speciilor – risc de mediu. Tot mai multe specii de plante si animale sunt pe care de disparitie, iar pierderile privind biodiversitatea vor fi ireversibile.
risc de mediu
sursa:m.protv.md.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s